top of page

Alexander Skantze är en av Sveriges skickligaste dramaturger, med en unik känsla för berättande grundad på en gedigen kunskapsbank. Plot, story, struktur och mytologi - mannen kan allt! I mitt arbete använder jag mig dagligen av verktygen han givit mig. Skantze har lärt mig om genre, om hur karaktärer ska byggas och hur historier bör struktureras för att skapa största möjliga dramatik. Han ställer de rätta frågorna till texten och har dessutom konstruktiva förslag på lösningar och förbättringar. Fokuset är alltid knivskarpt: Vad vill vi berätta och hur gör vi det bäst?

Veronica Zacco, huvudförfattare till Top Dog, avsnittsförfattare till bl a Bron, Störst av allt och Farang.

Att studera dramaturgi för Alexander Skantze är något av det bästa jag gjort för mitt berättande. Han är oerhört skicklig, och förutom hans gedigna teoretiska kompetens besitter han en stor förmåga att på ett konstruktivt sätt stötta författaren i att arbeta fram just den story hen vill berätta, oavsett genre.

De verktyg han tillhandahåller är användbara i alla former av storytelling. I mina skrivprojekt har jag stor nytta av metoderna för att hitta en stark grundkonflikt, att strukturera storyn för att få den där eftersträvansvärda framåtrörelsen, och att skapa mångfacetterade karaktärer som alla fyller ett syfte för historien.

Gabriella Ullberg Westin, författare till deckarserien Morden i Hudiksvall (utgivna i sex länder).

Det är en konst att ta sig an någon annans material och se den berättelse som författaren önskar berätta.  Förmågan att ta sig an en kreativ process på ett öppet och reflekterande vis kräver både ödmjukhet och skärpa. Med Alexanders personlighet och spetskompetens lyckas han med detta genom att skapa ett förtroende som gör att processen leder vidare i dess olika faser för att till slut finna ro.  

Francy Suntinger, producent av bl a Eva & Adam, Springfloden, Mig äger ingen och Dom över död man.

Alexander Skantze har tagit dramaturgiundervisningen på Kulturama till en annan nivå. Utöver ett imponerande djup och bredd i ämnet dramaturgi så har han egenskapen att vara en fantastisk pedagog som har en förmåga att nå ut och förmedla sina kunskaper till alla i klassen oavsett bakgrund, ålder och förkunskaper. Alexander är återkommande den lärare som får bäst omdöme bland de lärare som är verksamma på skolan.

Oskar Willers, konstnärlig ledare Kulturama Filmutbildningar.

Få personer har lika mycket kunskap och passion för dramaturgi som Alexander. Det stimulerar texthandledningen och den kreativa processen när det teoretiska möter det praktiska.

Amanda Högberg, manusförfattare till bl a den Oscarsvinnande kortfilmen Get ready with me, avsnittsförfattare på bl a Kärlek och Anarki och Top Dog.

Alexander har en imponerande teoretisk kompetens och en lämnas aldrig utan svar på sina funderingar. Men särskilt utmärkande för honom är hans engagemang och passion för lärandet, undervisningen samt var och en av sina elever. En smittsam entusiasm som inspirerar till skapande.  

Maja Winkler, dramaturg på bl a Gösta, avsnittsförfattare på bl a Den inre cirkeln

bottom of page